Aurinkosuojavoiteet ja auringolta suojautuminen

Aurinko ja lämpö ovat ihania. Aurinko auttaa ihoa tuottamaan D-vitamiinia, ja lempeät kesäpäivät tarkoittavat meille ihmisille ihania nautintoja. Kaikki kuitenkin tietävät, että aurinkoa otettaessa varovaisuus on valttia ja että usein tarvitsemme suojakertoimella varustettua aurinkosuojavoidetta tai muuta aurinkosuojaa. Täältä voit lukea vastaukset tavallisimpiin kysymyksiin auringosta ja auringolta suojautumisesta.


Miksi iho palaa auringossa?
Kun iho altistuu auringon UV-säteille, se alkaa muodostaa melaniinia, joka on ihoa suojaava väripigmentti. Melaniini on siis kehon oma luonnollinen aurinkosuoja, ja iho kestää jonkin verran aurinkoa luonnollisen suojautumisen ansiosta. Mitä pidempään auringossa ollaan ja mitä voimakkaampaa auringonsäteily on, sitä suurempi ihon palamisriski on.

Miten aurinkosuojavoiteet ja aurinkosuojakertoimet toimivat?
Aurinkosuojavoiteessa on suodatin, joka suojaa ihoa auringon UV-säteiltä. Aurinkosuojavoiteita on erityyppisiä, ja niiden antama suojan taso vaihtelee. On tärkeää valita omalle iholle sopiva suojavoide ja suojakerroin sekä kiinnittää huomiota siihen, kuinka pitkään auringossa oleskellaan. Mitä korkeampi aurinkosuojakerroin, sitä pidempään voi ulkona auringossa olla ilman, että iho palaa tai vaurioituu. 

Mitä eroa on UVA- ja UVB-säteiltä?
UVA-säteet muodostavat 90 % auringonvalosta ja tunkeutuvat syvälle ihoon. UVA-säteet tummentavat ihon pigmenttiä eli ruskettavat ihoa. Lisäksi UVA-säteet kuivattavat ihoa ja voivat saada sen ikääntymään ennenaikaisesti. Hyvä muistisääntö on A niin kuin Aging eli ikääntyminen. UVB-säteet auttavat suojaavan pigmentin muodostumisessa, paksuntavat ihoa ja käynnistävät D-vitamiinin tuotannon. Lisäksi UVB-säteet kuitenkin aiheuttavat ihon palamista. Ajattele B niin kuin Burning eli palaminen.

Ihoa on tärkeä suojata sekä UVA- että UVB-säteiltä. Aloe Sunscreen yhdistää fysikaalisen ja kemiallisen aurinkosuodattimen, joten se suojaa ihoa molemmilta säteilytyypeiltä. 

Mistä tiedän, milloin minun pitää käyttää aurinkosuojavoidetta?
Punoitus ja polttava tunne ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että iho ei kestä enempää aurinkoa. Muita oireita ovat aurinkoihottuma ja rakkulat. Usein oireet ilmaantuvat vasta tunteja auringossa oleskelun jälkeen, joten ajattele ennakoivasti, niin vältät vammat.

Miten suojaan ihoni?
Levitä aurinkosuojavoidetta reilusti koko vartalolle aina ennen aurinkoon menemistä riippumatta siitä, otatko aurinkoa vai oleskeletko muuten vain ulkona. Muista myös hankalat kohdat, kuten korvat ja jalkaterät. Lisää aurinkosuojavoidetta joka toinen tai kolmas tunti ja aina uimisen jälkeen.
Auringolta voi suojautua muutenkin kuin aurinkosuojavoidetta käyttämällä. Kun aurinko on polttavimmillaan, suojaudu peittävillä vaatteilla tai siirry varjoon, kunnes pahin porotus hellittää. Miksipä et ottaisi mallia etelän maista ja pitäisi siestaa keskipäivällä?

Tarvitsenko aurinkosuojaa myös pilvisellä säällä?
Iho voi palaa myös silloin, kun aurinko on pilvien peitossa. UV-säteily voi tunkeutua pilvien läpi, joten ole varovainen myös puolipilvisellä säällä ja käytä tuotteita, joissa on aurinkosuojakerroin.

Mitä SPF eli aurinkosuojakerroin tarkoittaa?
SPF eli aurinkosuojakerroin kertoo, kuinka kauan auringossa voi olla verrattuna siihen, että aurinkosuojakerrointa ei ole käytössä. Jos esimerkiksi käytät protecting day lotion SPF 20 -voidetta, se tarkoittaa, että iholle päätyy kahdeskymmenesosa UV-säteilystä. Voit siis olla auringossa 20 kertaa pidempään kuin ilman aurinkosuojakerrointa.

Mitä tarkoittaa, että aurinkosuojavoide on vedenkestävä?
Eurooppalainen standardi määrittelee vedenkestävyyden niin, että alkuperäisestä suojasta pitää olla jäljellä 50 %, kun käyttäjä on uinut kaksi kertaa 20 minuutin ajan (tai neljä kertaa 20 minuutin ajan, jos tuote on ”erittäin vedenkestävä”). Tämä ei siis tarkoita, että alkuperäinen suoja säilyisi uimisen jälkeen, joten muista aina lisätä aurinkosuojavoidetta pulahtamisen jälkeen. Tutustu Aloe veraa sisältävään Aloe Sunscreen -aurinkosuojavoiteeseemme, joka tarjoaa erittäin vedenkestävää aurinkosuojaa. 

Tarvitsevatko lapset voimakkaampaa aurinkosuojaa kuin aikuiset?
Lasten iho on aikuisten ihoa herkempi. Iho alkaa vahvistua ja sietää auringon säteitä paremmin vasta teini-iässä. Lapsilla pitää siis käyttää korkeampaa aurinkosuojakerrointa (SPF). Pikkulapset on hyvä suojata aurinkovarjolla ja hieman isommat ja liikkuvat taaperot aurinkohatulla ja pitkähihaisella paidalla.